Uitdrukking van energie, gevoel en emotie van je paard

augustus 5, 2016

De natuurlijke staat van zijn van elk levend wezen is in zijn kern harmonieus, maar ook in disharmonie zit een constant balanceren, een zoeken naar evenwicht, een harmoniseren…  

Er zijn vele manieren om in te voelen op het welzijn van je paard. De staat van zijn bestaat uit vele lagen, die zich ook momentaan uitdrukken op verschillende ‘niveaus’. Om toegang te krijgen tot die informatie heb je in de eerste plaats een verbinding nodig met je paard en die verbinding kan enkel en alleen ontstaan wanneer je je hart en geest open stelt… Door op een ontspannen wijze te kijken, met een open geest en hart, zal je helder kunnen zien.

Eén van de manieren waarop je een paard kan lezen is door aandachtig te kijken naar zijn lichaamstaal. Emoties en gevoelens drukken zich uit in het fysieke lichaam en zijn ondermeer zichtbaar in het gezicht.

Wanneer je dan al je eigen projecties kan achterlaten en vanuit een openheid kan kijken naar je paard, maak je verbinding en kan je ontdekken hoe je paard zich voelt.

Om je een eindje op weg te helpen heb ik een overzicht gemaakt van het transformatieproces van één van mijn eigen paarden, Shamala. Dit proces liep over een periode van vier jaren. Ondertussen zijn we zes jaar verder en merk ik nog steeds veranderingen: ze komt steeds dichter bij zichzelf, bij wie ze echt is en ik ook… Want zo’n transformatieproces doorloop je samen, met vallen en opstaan groei je met elkaar mee en naar elkaar toe…

De eerste foto heb ik genomen nadat ze een maand bij mij was (omdat ze in zo’n slechte conditie was kon ik me er niet toe brengen om al eerder foto’s te maken).
Door aandachtig te kijken naar elke foto kan je zien hoe ze verandert van een paard dat afgesloten was en zowel fysiek als emotioneel pijn had naar een open, wijs en gevoelig wezen : wie ze echt is.

Er zijn drie heel duidelijke aspecten in de gelaatsuitdrukking van een paard waarmee je rekening kan houden wanneer je invoelt : de ogen, de oren en de mond. Naast deze aspecten kan je kijken naar de algehele energie die je paard uitstraalt.

Aanvankelijk kan je in haar ogen wantrouwen, pijn en een geslotenheid zien. Dit evolueert naar een blik die meer en meer open is. Lichtjes in de ogen worden zichtbaar en er verschijnt meer diepte (ziel) en zachtheid…

Als je paard geen licht heeft in zijn ogen en een vlakke uitstraling heeft, toont dit aan dat hij zijn innerlijke, ware zelf niet op de aarde kan neerzetten. Hiervoor moet ruimte gemaakt worden door de mens.

In het begin tonen haar oren een gebrek aan energie en wantrouwen. In de eerste foto kan je duidelijk zien dat ze hier liever niet wil zijn. Mettertijd wordt er in de oren meer en meer energie zichtbaar. Er ontstaat een alertheid, aandacht en ze maakt meer en meer contact met de omgeving rondom haar. Er ontwikkelt zich meer en meer innerlijke vrede, waardoor ze zich makkelijker harmonieus kan verbinden met de buitenwereld… Ondanks dat de oren in de eerste en laatste foto naar achteren zijn gekanteld laten ze een heel andere uitstraling zien!

Haar mond evolueert ook gedurende de tijd. De lippen worden zachter en er is meer gevoeligheid merkbaar door een subtiele uitdrukking en rust. Let wel, Shamala is een zeer gevoelig paard, dus haar lippen worden makkelijker gespannen.

Lippen geven extra informatie. Ik geloof dat de ogen het meest onthullen over hoe je paard zich voelt op de diepere niveaus. Hoewel je belangrijke informatie over de fysieke gezondheid van je paard kan ontdekken in de lippen. Wanneer je paard bijvoorbeeld geen energie heeft zijn de lippen zeer los en gevoelloos. Dit is al een vergevorderde staat van zijn, dat betekent uitputting!! Kijk eerst de voeding van je paard na, aansluitend zijn gezondheid etc.

Om meer te weten te komen over de algehele energie, kijk en voel je meer globaal. Aanvankelijk straalt ze verdichting uit, het is alsof de buitenwereld bij haar binnenkomt en ze er volledig door geabsorbeerd wordt. Er is geen ruimte, geen lichtheid… Op het einde straalt ze haar innerlijke energie naar buiten toe. Ze schijnt haar licht op de buitenwereld, ze kan haar ziel uitdrukken.

Paarden hebben net zoals wij mensen vele nuances in de uitdrukking van hun emoties en gevoelens. Er zijn vele subtiliteiten en nuanceverschillen die je kan ontdekken, daarom is het goed om te kijken naar de algehele energie die uitgedrukt wordt. Als je paard bijvoorbeeld weerstand toont ten aanzien van een vraag die je hem stelt, is het goed om te zien of je paard nog steeds licht in zijn ogen heeft. Als dit het geval is zal je niet veel problemen ondervinden. Als de ogen van je paard daarentegen heel donker zijn, dan voelt je paard zich niet gehoord. Dit kan verder uitmonden tot een doodse blik, waarbij je paard laat zien dat hij innerlijk aan het sterven is… Bij zulke signalen moet je ingrijpen en grote veranderingen aanbrengen in het leven van je paard. Wanneer deze signalen niet opgemerkt worden en de situatie niet aangepakt wordt, resulteert dit vaak in gezondheids- en/of gedragsproblemen. Gezondheids- en gedragsproblemen zijn dan ook uitingen om duidelijk te maken dat er iets grondig mis is… Het zijn hulpvragen.

Er valt veel te zeggen om in te voelen op je paard zijn welzijn, omdat het je helpt om tijdig en steeds nauwkeuriger antwoorden te formuleren en grotere problemen te vermijden.

Helena

Wil je ook graag weten wat je paard uitdrukt? Ontdek het in een Zielspaard healingsessie

Go top